Да вдъхваме увереност на децата, да не използваме изрази, които могат да

...
Да вдъхваме увереност на децата, да не използваме изрази, които могат да
Коментари Харесай

10 наглед безобидни, но грешни родителски фрази

Да вдъхваме убеденост на децата, да не използваме изрази, които могат да накърнят самочувствието им – да не ги сравняваме с техни връстници или родственици, да не им споделяме, че това или това " не е по силите им ". Това са азбучни истини във възпитанието и мнозина ги знаят, само че има и други, привидно безобидни изречения, зад които се крият неразбираеми послания. Кои са те?

1.  " Добра работа! “

Произнасяйки фразите „ Браво! “ или „ Добро дете “ всякога, когато хлапето покаже някакво умеене, в действителност го вършиме подвластно от вашето утвърждение и унищожавате личната му мотивация, сочат изследвания. „ Запазете похвалите за моментите, когато те в действителност ще са оправдани и бъдете допустимо най-точни в останалите случаи “ , съветва американската психоложка Джен Бърман. Така например, вместо „ Беше страховит на терена! “  можете да кажете „ Подаде прекрасен пас на съотборника си. “

2. " Практиката ни прави съвършени. "

Колкото повече време отделя детето, с цел да развие обещано умеене, толкоз по-добре го овладява. Изричайки това пред детето обаче, упражнявате напън върху нежната му психика – „ изпращате му обръщение, че в случай че прави неточности, значи не се труди задоволително “ , казва спортният психолог доктор Джоел Фиш.

 „ Виждал съм деца да се самонараняват, единствено тъй като не са най-хубавите, макар че се стараят. Вашата работа е да помогнете на детето да се оправи с страстите, а не да ги потиска. “   Вместо да изисквате перфектност, подкрепяйте малчуганите, когато се трудят крепко. Така те ще се почувстват горди от напредъка, който са постигнали.

3. " Добре си, нищо ти няма! "  

Когато децата паднат и одраскат коленете си, множеството родители им споделят инстинктивно, че нищо неприятно не се случило. Но тези думи могат да накарат хлапетата да се почувстват още по-зле.  „ Малчуганът плаче, тъй като не му е добре “ , казва доктор Бърман. Ролята на родителя е да му помогне да се оправи с страстите си, а не да ги потиска.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР